Javascript must be enabled for the correct page display

De Potentie voor Broeikasgasemissiereductie binnen het Veenweidegebied Duurswold en de Impact op het Cultuurlandschap

Brink, Julia (2023) De Potentie voor Broeikasgasemissiereductie binnen het Veenweidegebied Duurswold en de Impact op het Cultuurlandschap. Master thesis, Cultural Geography (CG).

[img]
Preview
PDF
De Potentie voor Broeikasgasemissiereductie binnen het Veenweidegebied Duurswold en de Impact op het Cultuurlandschap.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

In het Groningse veenweidegebied ligt een opgave tot broeikasgasemissiereductie. Door de, in de middeleeuwen gestarte, systematische drooglegging oxideert het veen en stoot het CO2 en N2O uit. In academisch onderzoek is het verband tussen verschillende methoden van veenherstel die leiden tot emissiereductie en hun invloed op het huidige landschap en op de restanten van het cultuurlandschap uit het verleden, welke belangrijk zijn voor het erfgoed voor toekomstige generaties, onderbelicht. Door in een literatuuronderzoek en expertinterviews specifiek te kijken naar het Duurswold, ten oosten van Groningen, is ingezoomd op de technische haalbaarheid van CO2-eq-emissiereductie en de gerelateerde impact op het cultuurlandschap. Het cultuurlandschap is geassocieerd met openheid, het boerengebruik en de dynamische grootschalige veranderingen door de tijd. Vernatting wordt als essentieel gezien om veenoxidatie-emissies in te perken, waarbij CH4 uitgestoten wordt. Dit onderzoek ontwikkelt de volgende scenario’s: het toepassen van onderwater- en druk-drainage, het introduceren van natte landbouw en het creëren van natte natuur. Hierin worden de technische haalbaarheid van veenherstel, hun CO2-eqemissiereductie en de impact op het cultuurlandschap onderzocht. Zowel het veenontginningslandschap als het ruilverkavelingslandschap zijn onderdeel van het verhaal van de regio en zullen in verschillende mate beïnvloed worden door de vernattings-scenario’s. De CO2-eq-reducerende effectiviteit van onderwater- en druk-drainage is onzeker en in het beste geval kan het een korte termijn oplossing vormen om het boerengebruik en de weidsheid in stand te houden. Natte landbouw leidt tot een combinatie van boerengebruik en vernatting en is geassocieerd met een grote bandbreedte aan emissiereducties van 17,1-33,6 tCO2-eq/ha/jaar, waarbij CO2- en N2O-emissies afnemen en CH4-emissies toenemen. In vergelijking ondervindt de ontwikkeling van natte natuur meer hinder van de aanwezige nutriënten. Waar de manier van beheer grote invloed heeft op de emissiereducties die variëren van 20,4-35,4.tCO2- eq/ha/jaar Vervolg onderzoek kan deze scenario’s op een groter detailniveau uitwerken waarbij het gesprek met de landeigenaren noodzakelijk is, omdat de cultuurhistorie inwoners met elkaar en met het gebied verbindt.

Item Type: Thesis (Master)
Name supervisor: Meijles, E.W.
Date Deposited: 12 Sep 2023 10:51
Last Modified: 12 Sep 2023 10:51
URI: https://campus-fryslan.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/340

Actions (login required)

View Item View Item